Carnaval in België

Als Zuid-Nederland goed carnaval kan vieren, dan kan het niet anders dan dat ze over de grens in België ook weten wat carnaval is. In België zie je tijdens de carnaval verschillende praalwagens en groepen prachtig uitgedoste mensen door de straten lopen en ook hier neemt Prins Carnaval tijdelijk de leiding over van de burgemeester. Als Prins Carnaval in België 3 keer gekozen wordt, wordt hij vaak Keizer.

Gilles

Typerend voor het Belgische carnaval zijn de Gilles. dit zijn mensen, verkleed als typisch folkloristische typetjes die je in België tijdens de carnavalsperiode tegenkomt. Je ziet ze vooral op de dinsdag voor Aswoensdag. Ze lopen meestal voorop in de carnavalsoptocht en ze dragen wassen maskers en heel hoge, aparte hoeden met struisvogelveren. Tijdens de optocht gooien ze sinaasappels naar het publiek.

Aalst

In het Belgische deel Vlaanderen is Aalst de populairste carnavalsstad. Het Carnaval van Aalst is al heel oud. Er wordt gezegd dat het al ruim 600 jaar oud is. Tijdens de carnavalsperiode neemt de Carnavalsprins voor 3 dagen de leiding over van de burgemeester van Aalst.

Zondag 15 februari 2015

Op zondag is in Aalst de grote optocht. Deze is heel populair en alleen al uit Vlaanderen komen hier tienduizenden mensen op af. De deelnemers aan de optocht komen allemaal uit Aalst en de praalwagens en kostuums worden elk jaar weer opnieuw gemaakt. In totaal rijden er meer dan 100 praalwagens mee in de optocht en er lopen zo’n 70 loopgroepen mee. Eén van die praalwagens is de wagen met het populaire paard ‘Ros Balatum’.

Ros Balatum

Sinds 1953 wordt er voor de optocht in Aalst een Enorm paard gebouwd.Tussen Aalst en Dendermonde was altijd een bepaalde rivaliteit. Om te laten zien dat Aalst toch beter was, werd dit paard, Ros Balatum, gemaakt. De naam ‘Balatum’ komt van het onslijtbare vloerkleed, dat gebruikt werd voor het bouwen van het paard. In 2005 is er nog eens 7000 Euro uitgetrokken om dit paard te renoveren.

Maandag  16 februari 2016

Als je op zondag nog niet genoeg hebt gekregen van de optocht, kun je er de volgende dag weer van gaan genieten. Op maandag wordt er namelijk wéér een optocht georganiseerd. Hij lijkt erg op die van zondag, maar toch heeft deze optocht zijn eigen karakter. Op deze dag zijn ook de Aalsterse Gilles van de partij. Ze doen de bezemdans. Deze dans is bedoeld om boze geesten te verjagen en de grond vruchtbaar te maken.

Daarna is er de ‘ajuinenworp’. De carnavalsprins en zijn gevolg gooien vanaf het het balkon van het Stadhuis snoepgoed naar het publiek. dit snoepgoed zit in een verpakking dat de vorm heeft van een ui (ajuin). In sommige van deze verpakkingen kun je nummers vinden, waarmee je een prijs kunt winnen. Onder die prijzen zit een heel uniek sieraad, het ‘gouden ajuintje’. deze gouden ajuin wordt elk jaar weer opnieuw door een ontwerper gemaakt, en er is er elk jaar maar één van. Daarom is het ook een erg gewilde prijs bij de Belgen.

’s Avonds is er op de Grote Markt in Aalst een groot feest, maar ook op andere plekken in de stad kun je lekker uit je dak gaan met gezellige muziek en natuurlijk veel lekker bier.

Dinsdag 17 februari 2015

Op dinsdag is er weer een bijzondere optocht. Dit is de ‘Stoet van de Voil Jeanetten’. Hier lopen mannen in mee, die verkleed zijn als vrouwen, natuurlijk met nepborsten. Ze dragen een een korset (korsei) en een bontjas (velle frak). Verder hebben ze ook een vogelkooi (voegelmoit) bij zich, een haring (eirink), een versleten paraplu (kapotte paraplie) en een kinderwagen (kinjerkoesj). Dit is een traditie die ontstaan is uit de Aalsterse arbeidersklasse van vroeger. Deze mensen waren natuurlijk erg arm en hadden geen geld om een mooi carnavalspak te kopen. Daarom trokken de mannen versleten kleding aan van hun vrouw en gebruikten dat als carnavalspak.

Dan breekt de laatste avond van het carnaval weer aan, dus is het tijd voor de traditionele afsluiting van het feest. Zoals in meerdere steden in België is dat ook hier de ‘popverbranding’. De Belgen proberen dit door luidruchtig schreeuwen en fluiten zo lang mogelijk uit te stellen, maar ze kunnen het niet voorkomen. Op een gegeven moment staat de pop, die hiervoor elk jaar weer gemaakt wordt, in brand en dan is het toch echt afgelopen. Als afscheid wordt er naderhand nog wel een allerlaatste feest gevierd, voordat de Belgen zich op gaan maken voor het vasten dat duurt tot aan de Pasen.

Binche

Ook in het Franstalige deel van België, Wallonië, ligt een erg populaire carnavalsstad. Dit is de stad Binche. Deze stad is vooral populair vanwege de Gilles en de schitterende carnavalskostuums die je vooral in de optochten ziet. Het carnaval van Binche behoort tegenwoordig zelfs tot het Unesco Werelderfgoed.

Museum

ook beschikt Binche over een carnavalsmuseum. Dit museum staat in het centrum van de stad en je kunt hier verschillende afbeeldingen zien van verschillende carnavalsfeesten over de hele wereld. Ook vind je hier verschillende soorten carnavalsmaskers, en prachtige kostuums. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.30 uur tot 17.00 uur.

Zondag 15 februari 2015

Op ‘Vette Zondag’ vanaf 9.00 uur begint het carnavalsfeest al met verklede mensen, draaiorgels en trommels in de straten. Het is dus op zondag al vroeg gezellig in Binche.

Vanaf 15.30 uur vertrekt de carnavalsoptocht van de carnavalsverenigingen vanaf het station van Binche. Deze optocht loopt via de avenue de Burlet, Wanderpepen, Ch. Deliège en het eindigt uiteindelijk op de Grote Markt van Binche. Verschillende groepen prachtig verklede mensen en kinderen lopen en dansen mee. Natuurlijk ontbreken ook de Gilles met hun spectaculaire hoeden met struisvogelveren niet. Overal wordt royaal met sinaasappels naar het publiek gegooid en het is hier supergezellig.

Maandag 16 februari 2015

Dan is het alweer ‘Vette Maandag’. Op deze dag zie je tussen 9.00 uur en 13.00 uur jongeren door de straten lopen met draaiorgels. later op de dag, om 15 uur komen deze jongeren weer terug, voor een rondedans op de Grote markt. Hierbij worden ze begeleid door verschillende muziekgroepen. Er is dan nog een sinaasappelworp door de Gilles.

Om 19.00 uur wordt de dag afgesloten met vuurwerk, vlakbij het stationsplein.

Dinsdag 17 februari 2015

Dan breekt de dinsdag aan! Deze ‘Vette Dinsdag’ is het grootste carnavalsfeest in het centrum van Binche. Dan lopen mensen verkleed als boeren, Pierrots en Harlekijnen door de stad. Ook zijn hier de Gilles weer van de partij. Het hele feest wordt natuurlijk weer begeleid door verschillende muziekbandjes en iedereen kan genieten van echt Belgisch bier. Op deze grote feestdag komen honderden mens af. Het is dan ook een enorm gezellig in de binnenstad. Om 15.30 uur vertrekt iedereen in één grote optocht naar de Grote Markt. De Gilles dragen hier weer hun grote verenhoed en gooien weer met sinaasappels naar het publiek.

Dan wordt het carnaval symbolisch afgesloten door de Grote Markt in ‘de vlam te zetten’ en de Gilles maken een rondedans rond dit vuur. om ongeveer 19.30 uur volgt er nog een lichtoptocht en het carnavalsfeest wordt daarna definitief afgesloten met een spectaculair vuurwerk.