Carnaval in Duitsland

Carnaval komt oorspronkelijk uit Duitsland. Duitsland had vroeger lentefeesten en deze worden gezien als de voorloper van het carnaval. Veel van de rituelen en tradities die men had tijdens deze lentefeesten worden nu gebruikt voor het Carnaval. Tegenwoordig wordt het Carnaval overal in Duitsland uitbundig gevierd. Als je tijdens de carnavalsperiode eens wat anders wil, is het aan te raden om één van de grote steden in Duitsland te bezoeken.

[sc:liggend]

Buutreden

Eén van de populaire Duitse gebruiken die je ook in Nederland tijdens het carnaval steeds meer gaat zien, is het ‘Buutreden’. Er zijn dan ‘buutreders’ (soort stand-up comedians) die achter een biervat (‘Bottich’) staan en grappige verhalen vertellen. Deze verhalen zitten vaak vol met zelfspot. Veel van deze buutreders laten zien dat je in bijna elke situatie, hoe vervelend die soms is, toch bepaalde humor kunt zien.

Optochten

Net als in Nederland zijn er ook in Duitsland de optochten, verklede mensen en niet te vergeten, het bier. De optochten worden hier meestal op de maandag (Rosenmontag) gehouden. We hebben al gezien dat de optochten in Nederland spectaculair kunnen zijn, maar die in Duitsland zijn nóg spectaculairder met grote, mooie praalwagens. Op de praalwagens staan mensen te dansen en handenvol snoep naar het publiek te gooien en er is natuurlijk volop muziek aanwezig. Aan de optochten in Münster doen vaak ook praalwagens uit ons eigen Twente mee.

Keulen

Tijdens de carnaval in Keulen kijk je je ogen uit. Overal waar je kijkt zie je prachtig uitgedoste mensen en de stad is schitterend versierd. Keulen heeft ruim 160 carnavalsverenigingen en de voorbereidingen worden verzorgd door ongeveer 30.000 mensen. Deze traditie is voor de Keulenaars erg belangrijk en het is enorm belangrijk voor ze om van hun carnaval een onvergetelijk feest te maken.

[sc:liggend]
Donderdag 12 februari 2015

In Keulen begint het feest al op de donderdag voor Aswoensdag. Volgens de traditie stoppen de vrouwen dan om ongeveer 10.00 uur met hun werk en gaan naar de Alter Markt. Bij het stadhuis hier houdt de ‘Kölner Dreigestirn’ om 11.11 uur een toespraak. Deze ‘Kölner Dreigestirn’ bestaat uit de Prins Carnaval, De boer en de jonkvrouwe Colonia. De boer krijgt de sleutels van de stad overhandigd en jonkvrouwe Colonia beschermt de stad tegen het kwaad. Daarna gaan de vrouwen naar de kroegen waar ze, ook weer volgens traditie, bij de mannen de stropdassen en/of schoenveters afknippen en ze mogen iedereen een zoen geven op de wang als ze dat willen. Dit wordt ook wel Bützchen genoemd.

Vrijdag 13 februari 2015

Op vrijdag is het tijd voor de carnavalsverenigingen van de stadwijken (Kölner Veedelsvereine). Al deze carnavalsverenigingen organiseren een kleine maar erg leuke optocht in hun eigen wijk. In de binnenstad zijn verschillende groepen mensen in prachtig verklede kostuums te zien en er wordt gezellige muziek gespeeld. Tegen de avond duikt iedereen de café’s en bars in voor een gezellige afsluiting van de dag.

Zaterdag 14 februari 2015

Op zaterdag om 10.30 uur begint het feest (Funkenbiwak) van de oudste carnavalsvereniging van Keulen, de ‘Rote Funken’. Zij werden in 1823 opgericht door de soldaten van de voormalige stadswacht. Daarom zul je hun nog zien lopen in soldatenkostuums uit die tijd.

Geisterzug

Dan is er in de avond ook nog de ‘Geisterzug’, een optocht, waarin iedereen verkleed als spook of geest meeloopt. Deze optocht is in 1991 ontstaan als protest tegen de Golfoorlog.

Deze optocht begint in de buurt van het Stadtbahn station op de hoek van de Nesselrodestraße en de Amsterdamer Straße en gaat richting de Dom van Keulen.

Zondag 15 februari 2015

Dan is er op zondag wéér een optocht. Dit keer is het de ‘Kölner Schull- und Veedelszöch’, georganiseerd door de carnavalsverenigingen van de stadswijken en ongeveer 40 verschillende scholen. Deze optocht gaat door de binnenstad van Keulen en trekt meestal zo’n 250.000 mensen die graag komen kijken.

Maandag 16 februari 2015

En dan is het zover: de belangrijkste optocht van het hele Keulse carnaval wordt gehouden op maandag, ook wel ‘Rosenmontag’ genoemd. Deze optocht start om 10.30 uur en trekt maar liefst meer dan 1 miljoen mensen, die het spektakel graag komen bewonderen. Het is dan ook echt een enorme optocht met meer dan 100 praalwagens en nog 90 snoepwagens. Dan zul je ook nog ongeveer 440 paarden aantreffen en 125 muziekkorpsen. In de laatste praalwagen zullen de ‘Kölner Dreigestirn’ meerijden. Het is dan ook niet zo gek dat je zeker op zo’n 5 uur durende optocht mag rekenen.

Deze optocht is populair door de kilo’s snoepgoed die mensen vanaf de praalwagens het publiek in gooien. En dat zijn niet zomaar een paar kleine snoepjes. je kunt hier rekenen op o.a. hele repen chocolade en pralines. Vanuit het publiek is het de gewoonte dat men ‘kamelle’ roept, waarop de heerlijkheden naar de mensen toe wordt gegooid.

Dinsdag 17 februari 2015

Dan zijn we alweer aanbeland bij de laatste dag van dit geweldige carnavalsfeest. Dit is in Keulen over het algemeen een redelijk rustige dag. Men neemt dan de tijd om even goed bij te komen van de afgelopen dagen.

Met een laatste evenement wordt het carnaval in Keulen afgesloten. Dit is het ‘Nubbelverbrennung’. Hier wordt in de stad een stropop verbrand, tussen de café’s en bars in. Door het verbranden van deze stropop worden alle zonden die tijdens het carnaval begaan zijn vergeven en de mensen maken zich klaar voor de vastenperiode die duurt tot aan Pasen.

Düsseldorf

Een van de feestelijkste en vrolijkste carnavalsfeesten is wel die van Düsseldorf. De optocht hier is maar liefst 7 kilometer lang en heeft ongeveer 70 praalwagens, 80 loopgroepen en 41 muziekkorpsen. Ook hier is de optocht populair om de enorme hoeveelheid snoep, waarmee gestrooid wordt. Maar mensen komen natuurlijk ook voor de prachtige praalwagens die door de binnenstad trekken.

[sc:liggend]

Hoppeditz

Elk jaar op 11 november wordt het carnavalsseizoen in Düsseldorf geopend. Het symbool van de Düsseldorfse carnaval, ‘Hoppeditz’, wordt dan op traditionele manier tot leven gebracht. Hoppeditz is een vrolijke nar die al stamt uit 1841. Er is toen zelfs een standbeeld van hem geplaatst op de Karlsplatz in Düsseldorf. Helaas is dit standbeeld ook weer verwijderd, maar in het Düsseldorfse carnaval zijn ze hem nog niet vergeten. Elk jaar op 11 november komt hij weer terug op het marktplein en opent hier op grappige en originele manier het carnavalsseizoen.

Donderdag 12 februari 2015

Op donderdag begint de warming up van het Düsseldorfse carnaval met de ‘Altweiberfastnacht’, de dag van de vrouwen. Traditioneel bestormen de vrouwen op die dag het stadhuis om de burgemeester te ontvoeren en zijn ‘macht over te nemen’. De burgemeester kan zichzelf vrijkopen met wat flessen wijn, maar hij moet dan ook nog een paar ‘schuine’ liedjes zingen. Ook mogen de vrouwen de stropdassen van de mannen afknippen en in ruil daarvoor krijgen de mannen een zoen. Daarna is het groot feest in de straten, café’s en bistro’s.

Vrijdag 13 februari 2015 en zaterdag 14 februari

Op vrijdag en zaterdag is er een gezellige sfeer in de straten van Düsseldorf. Overal spelen bandjes gezellige muziek en de bars en café’s zijn open. Iedereen komt dan bij elkaar om even lekker bij te kletsen, te dansen en samen een gezellig feestje te bouwen.

Zondag 15 februari 2015

Op zondag is er een Romeins feest. De mensen komen, verkleed in Romeinse kleding bij elkaar op de winkelboulevard de ‘Königsallee’. Samen lopen ze feestend door de Altstad van Düsseldorf. Overal zijn de café’s open, waar de mensen tussendoor even wat gaan drinken om daarna, lopend door de Altstad, weer verder te feesten. De sfeer is er, net als op de andere dagen, ongedwongen en gezellig.

Maandag 16 februari 2015

De belangrijkste dag van het carnaval in Düsseldorf is natuurlijk de maandag (‘Rosenmontag’), de dag van de grote optocht. Het is echt een lange optocht van wel meer dan 2,5 kilometer lang en je kunt hier ruim 70 praalwagens voorbij zien komen. Deze optocht begint rond 13.00 uur en kan wel ruim 1 miljoen bezoekers trekken. Net als in Keulen, is het ook hier de bedoeling dat je een kreet roept, om het snoep vanaf de praalwagens toegegooid te krijgen. Deze kreet is ‘Helau’. Elke stad vindt dat hij het mooiste en spectaculairste carnaval heeft. Er wordt dus nog aardig geconcurreerd. Vooral Keulen en Düsseldorf zijn grote rivalen van elkaar, als het om de carnaval gaat. Als je naar Düsseldorf gaat, kun je beter geen ‘Alaaf’ roepen, want dat zal daar niet gewaardeerd worden, omdat dit de kreet is die concurrent Keulen gebruikt.

Dinsdag 17 februari 2015

Ook op dinsdag zie je de Düsseldorfse feestvierders verkleed door de straten lopen en gezellig wat kroegen in duiken voor een drankje en eventueel een hapje. Ook vandaag is het in de hele stad feest en hier heerst de gezellige en gastvrije sfeer waar Düsseldorf bekend om staat. Natuurlijk kun je hier ook genieten van de verschillende bandjes die voor de muzikale omlijsting zorgen.

Woensdag 18 februari 2015

Na een paar dagen van gezellig feest vieren met elkaar, wordt het helaas tijd om afscheid te nemen van het feestgedruis. Dit gebeurt op de laatste dag van het carnaval, de woensdag. Het symbool van het carnaval in Düsseldorf, de nar ‘Hoppeditz’, wordt symbolisch begraven. Dit gaat gepaard met luidruchtig gehuil en geklaag. Iedereen is een beetje in rouw. Afscheid nemen is nooit leuk, maar ja, aan alles komt een eind, ook aan een paar gezellige dagen feesten tijdens het carnaval van Düsseldorf.