Carnaval in Limburg

Nadat je in januari bij kon komen van de kerst en de jaarwisseling, kun je er in februari weer flink tegenaan tijdens de carnaval. Veel mensen kijken er al lang naar uit dat ze zich eindelijk weer eens ‘lekker gek’’ kunnen kleden en schminken en dan 3 dagen lang op deze manier volop feest vieren. Vooral de inwoners van onze zuidelijke provicies zijn hier goed in.

[sc:liggend]

Als je een keer echt carnaval wil vieren, is het aan te raden tijdens de carnaval Brabant of Limburg eens te gaan bezoeken. In de meeste plaatsen zijn de optochten het hoogtepunt van de hele carnaval. Maar carnaval wordt niet alleen tijdens de optochten uitbundig gevierd. Hieronder vertellen we iets over hoe carnaval wordt gevierd in een paar populaire Limburgse carnavalssteden.

Maastricht (Mestreech)

Samen met Den Bosch is Maastricht de populairste Carnavalsstad van Zuid-Nederland. Ook in Maastricht is het  hoogtepunt van het carnaval de grote optocht, die hier ‘Bónte Störm’ (bonte storm) genoemd wordt. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Mensen trekken de mooiste carnavalsoutfits aan en trekken feestend van het ene café naar het andere. Overal waar je komt, staat de gezelligheid voorop. Als je naar Maastricht gaat tijdens de carnaval is het aan te raden verkleed te gaan, want als je niet verkleed bent, hoor je er eigenlijk niet bij.

Mooswief

[sc:liggend]

Het symbool van de Maastrichtse carnaval is het ‘Mooswief’. Eigenlijk is dit een standbeeld van een boerin, ongeveer 80 jaar geleden. De Markt in Maastricht was toen het handelscentrum van de stad. De boerinnen van het platteland kwamen elke ochtend met manden vol met groenten naar de Markt om hun waren te verkopen. Deze boerinnen werden toen ‘Mooswiever’ genoemd. In 1952 is er een monument gemaakt voor deze ‘Mooswiever’. Dit was het standbeeld dat je op de Markt van Maastricht kunt zien. Later is besloten van dit beeld ook een pop te maken, die tijdens de carnavalsperiode boven het Vrijthof hangt.

Zaterdag 14 februari 2015

Op Zaterdagmiddag om 12.11 uur wordt de Stadsprins ingehaald op het station van Maastricht. Na de ontvangst en een toespraak vertrekt de Prins in een feestelijke optocht door het centrum van Maastricht en hij eindigt bij het stadhuis, waar rond 15.00 uur de tijdelijke overdracht van de stadsleiding van de burgemeester naar de Stadsprins plaats zal vinden. Hiermee is het Maastrichtse carnaval officieel geopend. Om dit te vieren geeft Prins Carnaval ‘s avonds een receptie in het stadhuis.

Zondag 15 februari 2015

De zondagochtend in Mestreech begint om 10.33 uur voor het huis van de Stadsprins op het Vrijthof met het hijsen van de Prinselijke vlag. Dit gaat onder begeleiding van het muziekkorps ‘de Kachelpiepers’. Daarna wordt om 12.11 uur het Carnaval op traditionele Maastrichtse manier ‘ingeschoten’. Dit gebeurt met 11 kanonsschoten van het ‘Momus kanon’. Aansluitend wordt het ‘Mooswief’ gehesen op het Vrijthof.

En dan is het zover: De grote carnavalsoptocht van Maastricht. Deze start om 13.33 uur bij het Centraal Station en loopt door de woonwijk Wijck en het centrum van Maastricht. Als je tijd hebt, is het zeker de moeite waard om deze optocht te gaan bekijken. Verschillende carnavalsverenigingen en vriendenclubs hebben maandenlang hard gewerkt om tijdens deze optocht een bepaald onderwerp uit te beelden, doormiddel van hun kleding, wagens en acts. Tussen de prachtige praalwagens en verschillende dansende groepen, zie je de wat kleinere groepen en individuen rondhossen. Dit geheel maakt deze optocht tot hét hoogtepunt van het Carnaval in Maastricht. Een feest dat je een keer meegemaakt moet hebben.

Maandag 16 februari 2015

Op maandag vind je verschillende podia verdeeld over het centrum van Maastricht, waarop vanaf 14.11 uur optredens te zien zijn. Deze dag tijdens de carnaval wordt ook wel ’familiedag’ genoemd. Om 14.11 uur begint ook de familie optocht, voorafgegaan door een openingswoord en een optreden van het korps ‘De Kachelpiepers’. Deze band zal ook de hele optocht begeleiden. Tijdens deze optocht zie je kinderen met hun ouders meelopen, uitgedost in de mooiste en grappigste outfits. Bij deze optocht zul je geen wagens zien, maar aan de kostuums en de schminck wordt hier extra veel aandacht besteed, waardoor het geheel er gezellig en vrolijk uitziet.

Dinsdag 17 februari 2015

Dan zijn we alweer bij de laatste dag van het Maastrichtse carnaval. Een vaste activiteit op de dinsdag is het ‘Zate Hermeniekes-concours’. Dit concours begint om 14.11 uur. De Maastrichtse hermeniekes en sambabands komen vrolijk uitgedost met met hun muziekinstrumenten naar het Vrijthof en maken dan muziek makend en dansend een rondje door het centrum van de stad. Ze spelen hier officieel voor de Stadsprins, maar natuurlijk kan iedereen hiervan genieten.

Dan is er nog een laatste optocht om 20.33 uur, die vanaf de Markt vertrekt en naar het Vrijthof gaat. Hier wordt ’‘t Mooswief’ om 23.55 uur ceremonieel weer naar beneden gehaald. Met de afscheidsspeech van de Stadsprins en een gezellig slotfeest eindigt het Carnaval van Maastricht.

Venlo (Jocus Riëk)

Als je in Limburg bent rond carnavalstijd is het zeker aan te raden even een bezoekje aan Venlo te brengen. Deze stad wordt tijdens de carnaval omgedoopt in Jocus Riëk, naar de oudste en nog bestaande carnavalsvereniging van Nederland, ‘Jocus’. Deze vereniging werd al opgericht in 1842 en het feest is uitgegroeid tot een heel gezellig carnavalsfeest met een geweldige sfeer.

[sc:liggend]
Zaterdag 14 februari 2015

Zoals elk jaar wordt ook dit jaar op zaterdag het Venlose carnaval geopend met een echte ‘Buitenzitting’. Dit wordt ook wel de ‘Boétegewoéne Boétezitting’ genoemd. Het vindt plaats op de Oude Markt, ook wel de ‘Zoepkoel’ genoemd. Uit verschillende plaatsen in Limburg en de omgeving van Limburg, komen mensen naar het gezellige carnaval van Venlo. De hele dag is het hier feest. Op maar liefst 7 podia in de binnenstad vind je diverse programma’s en door het hele centrum hoor je carnavalsmuziek en zie je mensen in vrolijke, gekleurde outfits rondhossen.

Zondag 15 februari 2015

De zondag is in Venlo vooral gereserveerd voor de kinderen. Dan is er om 12.00 uur de jeugdoptocht.De optocht begint in het ‘Ald Weishoés’ (een soort activiteitengebouw). Vroeger was dit een weeshuis. Tijdens de optocht zie je een kleurige sliert kinderen en hun ouders door de straten gaan. De kinderen zien er vaak prachtig uitgedost uit en hun ouders gaan vaak hetzelfde gekleed. Ook de mensen van de fanfare die voor de muzikale begeleiding zorgen, lopen verkleed mee. Al met al is deze kinderoptocht een vrolijke bedoening. Na de optocht kunnen de kinderen terecht in de Maaspoort en het Ald Weishoés voor verschillende activiteiten. Zondag is het dus feest voor de kinderen. Maar ook de volwassenen kunnen lekker feest vieren in de verschillende kroegen.

Maandag 16 februari 2015

Na de kinderoptocht op zondag is het maandag tijd voor de grote optocht van Venlo. Deze optocht begint om 12.11 uur. Zoals in de meeste steden is ook in Venlo de carnavalsoptocht het meest populaire evenement van de carnavalsperiode. De optocht begint aan de straat,  Deken van Oppensingel en loopt via de Parade door de binnenstad. De straat Parade is één van de drukst bezochte punten tijdens de optocht. Hier komen de meeste mensen kijken. Ook Venlo heeft veel aandacht besteed aan deze optocht met een paar mooie praalwagens, maar vooral prachtig uitgedoste meelopers.

Dinsdag 17 februari

Een heel belangrijk evenement van de carnaval in Venlo is de boerenbruiloft (Boérebroélof) Deze vindt plaats op dinsdag, de laatste dag van het carnaval. Dit evenement begint met een uitgebreid ontbijt voor alle bezoekers, wat ‘Kôffie-tuiterie’ genoemd wordt. Na het ontbijt gaan alle mensen in optocht door de binnenstad naar het stadhuis waar het boerenbruidspaar klaar staat voor de ceremonie, waarin ze worden voorgesteld aan het publiek. Daarna worden ze door de burgemeester in de ‘onecht verbonden’, zoals ze dat hier noemen. Zoals bij elke bruiloft volgt ook hier een receptie en daarna is er een groot feest. Het publiek is gekleed in chique klederdracht in het zwart, wit en grijs. De mannen zie je veel in rokkostuum lopen en de dames dragen veel chique hoeden of kanten hoofddeksels en nette jurken, die behangen worden met simpele, maar mooie sieraden.

Om 23.30 wordt het carnaval op traditionele wijze afgesloten door het ‘Muts aafzette’. Dit vindt plaats op de Markt bij het stadhuis. Op het balkon van het stadhuis staat de Stadsprins met zijn gevolg en op de markt wordt er voor het laatst gefeest en gedanst. Om 24.00 uur zet de Prins zijn ‘muts af’ en daarmee wordt symbolisch de Venlose Carnaval afgesloten.