Carnaval in Twente

Waar je ook goed carnaval kunt vieren is in het Oosten van Nederland, en dan met name in het gebied van Overijssel, Twente. Zuid-Nederland staat dan bekend om zijn bruisende carnavalsoptochten en de gezellige carnavalsfeesten, maar onze zuidelijke landgenoten zijn echt niet de enige die weten wat carnaval vieren is.

[sc:liggend]

Join4Energy

Bijzonder van de Twentse carnavalsverenigingen is dat ze in 2014 begonnen zijn met het organiseren van een evenement om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit evenement, de “carnavalsdip” wordt elk jaar rond carnaval georganiseerd, onder het motto ‘Carnaval is meer dan alleen een feestje’. De Twentenaren springen, verkleed in carnavalskleren, in het ijskoude water van een visvijver in Hengelo. In 2015 zamelen ze geld in door zich te laten sponsoren voor de stichting ‘Join4Energy’. Dit is een stichting dat onderzoek doet naar medicijnen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

Twentse lichtparade in Hengelo

Aan de vooravond van het carnaval, begint het Twentse carnaval alvast met een prachtige warming-up, in de vorm van een verlichte optocht, de ‘Twentse lichtparade’, in Hengelo. Op deze optocht komen zeker meer dan tienduizend mensen uit de wijde omtrek af. Ook dit jaar, op vrijdag 13 februari zie je weer de mooiste verlichte praalwagens en loopgroepen voorbij komen. De optocht begint om 19.15 uur aan de Bankastraat. De stadsverlichting in Hengelo wordt uitgeschakeld, zodat je een sprookjesachtig verlichte optocht kunt bewonderen.

Op de verlichte praalwagens vind je prachtig geklede dansers en danseressen. Deze praalwagens kunnen wel 25 meter lang zijn en 8 meter hoog en ze worden verlicht met duizenden lampjes. De verschillende loopgroepen en praalwagens die deelnemen aan de Twentse Lichtparade proberen allerlei thema’s uit te beelden. Verder ontbreekt natuurlijk de muziek ook niet, tijdens deze optocht.

[sc:liggend]

Oldenzaal (Boeskoolstad)

De meest bekende en meest populaire carnavalsplaats in Twente en omgeving is Oldenzaal. Tijdens de carnaval heet Oldenzaal ook wel ‘Boeskoolstad’ Deze naam komt van het woord ‘Boeskool’, wat Twents is voor is witte kool. Oldenzaal stond vroeger bekend om de verbouwing van de witte kool, vandaar dat deze stad tijdens de carnavalsperiode omgedoopt wordt tot ‘Boeskoolstad’. Vooral de carnavalsoptocht hier in Oldenzaal is spectaculair. Maar niet alleen de optocht hier is een trekpleister, ook de verschillende feesten en evenementen die georganiseerd worden, maken het Carnaval van Oldenzaal tot één groot feest.

Zaterdag 14 februari 2015

het Carnaval in Oldenzaal begint officieel met de intocht van de Stadsprins. Om 13.00 uur wordt hij ingehaald op het stationsplein. Van daaruit vertrekken de Prins en zijn gevolg in optocht met hun eigen wagen en gevolgd door veel Boeskolers naar het stadhuis. Langs de hele route zie je de toeschouwers staan om hun prins te verwelkomen. Op het Stadhuis zal de burgemeester van Oldenzaal officieel de sleutel van de stad overdragen aan de Prins. Hiermee is de Prins tijdens de carnavalsperiode de leider van Boeskoolstad en is het carnaval officieel begonnen.

Vanaf 15.30 uur  is er een receptie, waar iedereen welkom is om de nieuwe Stadsprins te feliciteren met zijn tijdelijke functie en te genieten van een hapje, een drankje en live muziek.

Zondag 15 februari 2015

Om 12.30 uur op zondag begint de indrukwekkende optocht van Oldenzaal, waar iedereen al heel lang op gewacht heeft. Met de prachtige wagens, de fantastische verschillende loopgroepen, die uitgedost zijn in de mooiste en kostbaarste tenues, is deze optocht toch echt de mooiste van Oost-Nederland. Deze stoet loopt door de binnenstad van Oldenzaal en langs de kant zie je honderden mensen staan om van al het moois te genieten en de praalwagens en loopgroepen toe te juichen. De regionale televisiezender TV Oost zal een rechtstreeks verslag uitbrengen van deze grote Twentse Carnavalsoptocht.

Daarna, om 15.00 uur, begint in een grote partytent in partycentrum ‘Rouwhorst’ het grote kindercarnavalsfeest en de ouders kunnen genieten van een gezellige borrel. In de partytent kunnen de kinderen zich uitleven op heerlijk swingende muziek, een prachtige lichtshow. Elk jaar weer is dit een supergezellig kinderfeest, waar ook de stadsprins zich even zal laten zien.

Maandag 16 februari 2015

De grote optocht van zondag wordt op maandag nog eens dunnetjes over gedaan, in de vorm van de kinderoptocht. Deze optocht begint om 13.15 uur en elk jaar weer komen hier veel kinderen met hun ouders op af. De kinderen verkleden en schmincken zich zo mooi mogelijk en trekken, soms met hun mooi versierde karren of fietsen, in een vrolijk gekleurde stoet door de binnenstad. Na de optocht krijgen alle kinderen een heel mooie medaille en dan is er weer een kinderfeestje bij Partycentrum Rouwhorst. Ook van deze jeugdoptocht worden beelden uitgezonden op TV Oost.

[sc:liggend]

‘s Avonds vanaf 20:00 uur begint in het Partycentrum het grote ‘Rosenmontagbal’. Dit wordt in Oldenzaal door de meeste mensen beschouwd als het gezelligste feest van de hele carnaval.

Dinsdag 17 februari 2015

Vanaf 12.00 uur kan je in Oldenzaal bij de verschillende locaties in de binnenstad terecht om nog even een gezellige middag te ‘boemel’n’.

Dan komt er langzamerhand weer een einde aan het zo gezellige carnavalsfeest van Oldenzaal. Op het stadhuis overhandigt de Stadsprins rond 19.30 uur de sleutel weer aan de burgemeester, onder begeleiding van de verschillende muziekkorpsen. Hier wordt nog even lekker na gehost en gefeest, voordat iedereen naar de Ganzenmarkt vertrekt voor het traditionele ‘bokverbranden’. Onder aan de Plechelmustoren wordt een houten bok geplaatst en  via een lont aangestoken. Aansluitend aan het bokverbranden wordt het Oldenzaalse carnaval traditioneel afgesloten met een spectaculair vuurwerk!