Carnavalsoptochten

Tijdens de carnavalsperiode mogen de optochten met de mooie praalwagens natuurlijk niet ontbreken. Rondom de praalwagens lopen en dansen er feestende groepen of individuele mensen mee. Zij zijn bijna net zo mooi uitgedost als de prachtige praalwagens waar ze achteraan lopen. De praalwagens worden met zorg gebouwd en er zitten dan ook heel wat maanden werk in deze prachtige bouwwerken.

[sc:liggend]

carnavalsoptochtOveral in Nederland, maar ook in het buitenland worden optochten gehouden. De bekendste optochten in Nederland vind je in de provincies, Noord-Brabant, Limburg en Zeeuws Vlaanderen. In deze provincies worden na de optochten vaak prijzen uitgereikt aan de teams met de mooiste praalwagens, de leukste groep of de mensen die de leukste individuele act gehad hebben. Deze praalwagens, groepen en individuen worden beoordeeld door een jury, maar ook door het publiek. Vaak hebben deze optochten een bepaald carnavalsthema. Naast de mooiste wagen wordt er hier ook gekeken naar de wagen of groep die tijdens het ontwerp het meest rekening heeft gehouden met het thema.

carnavalsoptochtTijdens de optocht wordt de met de lokale politiek en/of Prins Carnaval vaak de draak gestoken. Je ziet steeds vaker gebeuren dat het publiek hierbij betrokken wordt. Volgens de traditie is de laatste praalwagen de wagen waarin Prins Carnaval en de Raad van Elf te vinden zijn. Zij strooien snoepgoed het publiek in.

Natuurlijk wordt er niet alleen in het zuiden van ons land carnaval gevierd. Ook in andere delen van het land viert men carnaval en ook hier kun je superleuke en gezellige optochten vinden. Als je een keer naar één van de plaatsen wil om te genieten van de prachtige optocht, is het aan te raden met de trein te gaan, als het kan, i.v.m. de drukte die er rond deze tijd op de Nederlandse wegen heerst.

[sc:liggend]

Plaatsen met grote optochten zijn:

Breda (Kielegat)

Aan de optocht van Breda doen meerdere carnavalsverenigingen van Breda mee. Op maandag 8 februari 2016 worden deze optochten gehouden in de wijken Prinsenbeek, Bavel, Princenhage en Terheijden (gemeente Drimmelen). De jeugdoptochten zijn in 2016 op zondag 7 februari. De kinderen van de basisscholen lopen dan prachtig verkleed mee en het ziet er allemaal heel vrolijk uit. Vanaf 13.45 uur vertrekt deze jeugdoptocht via het centrum van Breda naar het Chasse Theater, waar om 15.00 uur het carnavalsfeest voor de kinderen (Brakkenbal) losbarst. Deze gezellige optocht wordt ‘Brakkensliert’ genoemd.

Prinsenbeek

Ook is er op zondag 7 februari 2016 een carnavalsoptocht met nóg grotere wagens dan je in het centrum zag. Deze optocht vindt dan plaats in Prinsenbeek, vlakbij Breda. Op zaterdag 6 februari 2016 is daar overigens ook een jeugdoptocht.

Grote optocht

Op maandag 8 februari 2016 is dan de grote optocht van Breda met de mooiste en grootste praalwagens. Maar niet alleen de praalwagens doen hier aan mee, ook individuele personen en groepen. Dan is er ook een wedstrijd van de mooiste wagen, optocht of individu. Elk jaar is er weer een ander thema. De optochten worden live uitgezonden op de lokale televisiezender van Breda.

Tilburg (Kruikenstad)

In Tilburg is de grote carnavalsoptocht op zondag 7 februari 2016. Deze Carnavalsoptocht wordt in Tilburg ook wel ‘d’n Opstoet’ genoemd en vertrekt om 13.00 uur vanaf de St. Jozefstraat. Het is een optocht met prachtige praalwagens en schitterend verklede mensen. Het kan dan ook niet anders dan dat deze optocht als hèt hoogtepunt van het hele Tilburgse carnaval gezien wordt. Om 17.00 uur is er een prijsuitreiking voor de mooiste en origineelste praalwagen. De allereerste optocht in Tilburg was al in 1965. Toen was dat al een gigantisch feest en inmiddels is het uitgegroeid tot één van de mooiste carnavalsoptochten van Noord-Brabant.

Jeugoptocht

Op dinsdag 9 februari begint het feest nog eens opnieuw, maar dan voor de kleinere mensen. Dan vindt namelijk de jeugoptocht plaats, of zoals de Tilburgers het noemen, de ‘kènderstoet’. Deze leuke optocht, met mooie wagens en vrolijk verklede en geschminkte kinderen gaat door de stad en eindigt op het Piusplein. Hier begint dan het grote kinderdiscofeest van het Carnaval, het ‘BoelieKroelieFist’.

[sc:liggend]

Eindhoven (Lampegat)

Op zaterdag 6 februari 2016, zal de grote optocht van Eindhoven van start gaan om 12.41 uur en natuurlijk heeft deze optocht ook een naam. Het heet “Lampegatse optocht”. Voorop in de grote optocht vind je de jeugdoptocht met kleurig en grappig uitgedoste kinderen en vrolijke wagens. Deze kinderoptocht wordt aangevoerd door de Markies en Markiezin van het Lampegat. Aansluitend aan deze kinderoptocht volgt de grote optocht met de mooiste en vrolijkste praalwagens. Ook hier zul je weer prachtig verklede mensen zien meelopen en gezellig feestende groepen. Deze optocht wordt weer afgesloten door de grote prinsenwagen met daarop de Stadsprins en zijn gevolg. De grote straat, de Vestdijk verandert tijdens de optocht in “Carnavals Boulevard”.

Den Bosch (Oeteldonk)

Vanuit allerlei plaatsen in Nederland komen mensen naar Den Bosch, oftewel Oeteldonk, om hier te genieten van de mooiste carnavalsoptocht van Noord-Brabant. Dit feest is begonnen in 1882. toen zag je de eerste optocht door Den Bosch trekken, met ook toen al mooie praalwagens en vrolijk uitgedoste feestvierders. In de loop van de jaren is deze optocht uitgegroeid tot het hoogtepunt van de Oeteldonkse carnaval. Heel veel vrijwilligers zijn al maanden voordat het feest losbarst begonnen met het bouwen van deze mooie praalwagens, het samenstellen van de mooist uitgedoste loopgroepen en individuele lopers, die voor de gelegenheid schitterende creaties in elkaar gezet hebben. In 2016 zal dit spektakel natuurlijk niet ontbreken en zijn er maar liefst 3 optochten. Zondag 7 februari begint het met de D’n intocht van d’n prins Amadeiro in Oeteldonk. Op maandag 8 februari is er de grote optocht en kun je weer een hele serie bontgekleurde praalwagens en verklede mensen door de stad zien trekken tijdens deze optocht.jeugdkinderoptocht. Deze gezellige optocht met de jeugd trekt door de binnenstad. De kinderen lopen verkleed en prachtig geschminkt mee met de carnavalswagens. Tijdens deze kinderoptocht heerst er altijd een heel gezellige sfeer.

Maastricht (Mestreech)

Samen met Den Bosch is Maastricht de populairste Carnavalsstad van Zuid-Nederland. De eerste optocht is op zaterdag 6 februari. Ook in Maastricht is het hoogtepunt van het carnaval de grote optocht, die hier ‘Bónte Störm’ (bonte storm) genoemd wordt. Deze optocht is op zondag 7 februari 2016 en vertrekt om 13.33 uur vanaf het Centraal Station van Maastricht. De parade gaat het centrum van Maastricht door met de mooiste bontgekleurde praalwagens en de best uitgedoste mensen. Verschillende carnavalsverenigingen en vriendenclubs doen hun best tijdens deze optocht een bepaald onderwerp uit te beelden, doormiddel van hun kleding, wagens en acts. Tussen de prachtige praalwagens en verschillende dansende groepen, zie je de wat kleinere groepen en individuen rondhossen. Dit geheel maakt deze optocht tot een onvergetelijke ‘bonte storm’, een feest dat je een keer meegemaakt moet hebben. Op maandag 8 februari gaat de jeugdoptocht door Maastricht.

Oldenzaal (Boeskoolstad)

Dat ze in het zuiden van Nederland weten hoe ze carnaval moeten vieren, is over het algemeen wel bekend, maar in het Oosten kunnen ze het ook wel. Oldenzaal, bijvoorbeeld heeft een heel leuke en heel populaire optocht in heel Nederland. Veel Nederlanders hebben er een lange rit voor over om deze optocht te zien. Het is dan ook het hoogtepunt van het Twentse carnaval. En terecht, want elk jaar weer zie je de mooiste praalwagens rondrijden en het zijn er behoorlijk wat. Daarnaast zie je ook heel veel creatief en kleurrijk uitgedoste mensen meelopen dus het is heerlijk lang genieten van de mooiste optocht van Twente. In 2015 wordt deze optocht weer georganiseerd op zondag 7 februari vanaf 12.30 uur.

Op maandag 8 februari zijn de kinderen van Oldenzaal aan de beurt. Dan is er de kinderoptocht in Oldenzaal. Deze optocht begint om 14.00 uur en is al net zo mooi als de grote optocht. Ook de kinderen gaan vrolijk verkleed en het wordt opnieuw een groot feest. Het is dus zeker de moeite waard om Oldenzaal eens te gaan bezoeken met carnaval.

Carnavalsoptochten in het buitenland

Natuurlijk vieren we niet alleen in Nederland carnaval. Ook over de grens hebben ze dit feest ontdekt en in het buitenland vind je ook optochten. Misschien is het leuk om even te kijken hoe de carnavalsoptochten in onze buurlanden er uit zien.

Duitsland

De optochten in Duitsland worden meestal op de maandag van het carnaval gehouden (Rosenmontag). Andere bekende carnavalsoptochten in Duitsland zie je vaak in Aken, Düsseldorf, Duisburg, Keulen, Krefeld en Mainz. Ook in Münster is er op Rosenmontag een grote optocht. Aan deze optocht doen vaak ook wagens en groepen mee uit ons eigen Nederland. Dit zijn dan wagens en mensen uit het Twentse Losser. De zaterdag ervoor hebben ze dan nog meegedaan aan de optocht in Losser en op Rosenmontag gaan ze mee met de optocht in Münster. Deze optocht wordt dan ook samen met de Twentse carnavalsvereniging georganiseerd.

In de Praalwagens staan vaak hele manden met snoepgoed, die met emmers tegelijk naar het publiek gegooid worden. Het is hier de gewoonte dat de mensen uit het publiek het woord ‘Kamelle’ roepen naar de mensen op de wagens. Dit betekent ‘geef me snoep’. Als reactie op het roepen, gooien de mensen een hele vracht zuurtjes en bonbons naar het roepende publiek.

Op sommige wagens hebben de mensen ook een heleboel bloemen. Als Vrouwen het woord ‘Strüsschen’ roepen, gooien de mannen vanaf de wagen een bloem naar die vrouw. Als dank geven die vrouwen de mannen dan een zoen.

België

In 1865 ontstond de eerste carnavalsoptocht van België. Dit was de Halfvastenoptocht van Maaseik in Limburg. Daarna kwam er vanaf 1865 in Herenthout ook een optocht die ontstaan is vanuit het theater. Deze optocht heeft zich verder ontwikkeld en tegenwoordig zie je tijdens de optocht veel straattoneel en dans. dit is wel wat anders dan de optochten, waar de nadruk op de grootse gekleurde praalwagens en vrolijk verklede mensen ligt.

Aalst

heel bijzonder is de carnavalsoptocht van het Belgische plaatsje Aalst. Net als overal zie je ook in Aalst het gezellige carnavalsfeest in en buiten de café’s. Maar wat het Carnaval in Aalst zo bijzonder maakt is de optocht. Deze optocht vindt plaats op zondag 7 februari 2016. Bijna alle voorbereidingstijd en zorg van dit carnavalsfeest wordt gestoken in het maken van de praalwagens en de kostuums. Er doen maar liefst ruim 200 groepen en wagens aan deze optocht mee. Je raakt dus lang niet uitgekeken op deze mooie optocht in Aalst. Het carnaval van Aalst is zelfs zo bijzonder dat het in 2010 is opgenomen op de lijst van het UNESCO immaterieel erfgoed.

Binche

Als je het in Wallonië over carnaval hebt, dan heb je het over het stadje Binche. Tijdens de hele carnaval en ook tijdens de optocht spelen de ‘Gilles’ de hoofdrol in Binche. Op zondag 7 februari, begint de carnavalsoptocht om 15.30 uur. Deze optocht vertrekt vanaf het station van Binche en trekt langs de avenue de Burlet, Wanderpepen, Ch. Deliège en het eindigt uiteindelijk op de Grote Markt van Binche.

In deze bijzondere optocht zie je misschien niet veel praalwagens, maar de verschillende groepen mensen, verkleed in hun prachtige kostuums, maken veel goed. Dan zijn er natuurlijk nog de Gilles. Ook zij dragen prachtige kostuums met bellen er aan en hun enorme hoeden met struisvogelveren zijn erg opvallend. Deze hoeden en de bellen op hun kostuums moeten de winter verjagen. Voor hun gezicht dragen de Gilles een masker en om hun hoofd een soort witte hoofddoek. Om de Gilles wat meer ‘volume’ te geven, dragen zij onder hun kostuums een pak stro op hun buik en stro op hun rug moet een bochel voorstellen.

Verder hebben de Gilles tijdens de optocht manden bij zich met sinaasappels die één voor één het publiek in gegooid worden. Aangezien zo’n sinaasappel hard kan aankomen, hebben veel huizen langs de route hun ramen afgeschermd. Ook het carnaval van Binche is opgenomen op de lijst van het UNESCO immaterieel werelderfgoed.